Snoek trollen

Eens iets anders: een dagje trollen.

trollen met snoekpluggen

Voorbije zaterdag was het weer zo ver. Na enige tijd nog eens afgesproken met Franske, mijn Hollandse vismaat. Zoals steeds wou het weer eens lukken, er werd hondenweer voorspeld. Felle wind met pieken tot 6-7bft, flink wat regen en een temperatuur die heel de dag onder de 10°C zou blijven. Deze omstandigheden deden er ons voor kiezen om eens een wat kleiner en beschut riviertje aan te doen. Hier zouden we trollen. Dit is per definitie niet onze meest geliefkoosde visserij, maar het is zeker een aangename afwisseling. Het riviertje herbergt niet de grootste snoeken, maar met regelmaat wordt de routine van het trollen doorbroken door felle aanbeten, en dit maakt het enkel maar leuker. De dag erna zou ik al naar de polder trekken, dus ik nam vrede met het plan; een gezonde afwisseling! 

snoekpluggen trollen op snoek trollen

Qua hengels mag het voor dit werk ook wel allemaal wat lichter zijn. Voor handhengel neem ik de Slop n’frog dewelke ik ook in de polder gebruik (zie verslagje poldersnoeken), ook in deze omstandigheden een ideaal hengeltje. De bijhengel is met 8” voet iets langer. Hiervoor gebruik ik een St. Croix Wild river, deze is parabolisch maar met toch genoeg power. Hiermee heb je gelijk ook de vereisten voor een bijhengel in deze omstandigheden; power genoeg omzeker te zijn dat de snoek zich haakt bij een aanbeet, en parabolisch om te vermijden dat de haken uitscheuren tijdens de dril. Mijn bijhengel is niet te zwaar, en op een snoek van 50cm gaat deze al flink rond, zo heb je ook aan de wat kleinere snoeken plezier. 

snoek-trollen-met-pluggen

De visserij en benadering is niet zo moeilijk. Aasjes over boord en trollen maar. In het begin van de dag probeer je te kijken waar
de vissen zich ophouden, is dit in de oeverzone of eerder in het midden? Dit heb je vaak snel door, door van links naar rechts over de breedte van het watertje te cruisen. Heb je eenmaal actie, dan is het kwestie van deze benadering vast te houden. Vang je een vis, dan is het ook kwestie van dat stukje even goed uit te vissen, niet zelden zitten er meerdere, dit was ook zaterdag duidelijk het geval. Dat er op de stukken waar we actie hadden redelijk wat aasvis lag zal je wellicht ook niet verbazen. Ze lagen soms zo geconcentreerd dat we ons kunstaas zo tegen de aasvissen voelden tikken: the place to be! Op een bepaald stuk zagen we zelfs met regelmaat snoek jagen, aasvissen dewelke nerveus uit wegspringen met daaronder de goudgele flanken van onze rovende vrienden. Op dit stuk kregen we aanvankelijk geen actie. We zijn lange na niet de enige vissers die daar komen, en de snoeken hebben er heus al wel eens een plug gezien. Dit samen met het feit dat er natuurlijk aas in overvloed is maakt het er niet makkelijker op. Dit losten we op door een keer met redelijke snelheid en golfslag over het stuk te varen, waardoor er goed commotie ontstond en de aasvissen in de problemen
kwamen. Vervolgens met een redelijke stevige snelheid door het omgewoelde water trollen...bingo! Het was iets troebeler, en het was dus erop of eronder voor de snoeken. Op deze manier konden we verschillende snoeken foppen! 

trollen-met-snoekpluggen trollen-met-snoek-kunstaas trollen-snoek

Van ’s morgens af aan hadden we met regelmaat actie. Niet de grootste, maar met regelmaat kwam er een aanbeet, en een vis aan boord. De grootste zal wel ergens in de 80 geweest zijn, al een hele vis voor dit watertje. De beren zijn er deze dag niet uitgekomen, maar daar waar we ook niet voor gekomen. 

visstekken-snoek met-pluggen-op-snoek-trollen
op-snoek-trollen-met-plugge snoek-kunstaas-trollen
met-snoek-pluggen-trollen trollen-op-snoek

Aan het eind van de dag hadden we samen 12 snoeken, en ons ferm geamuseerd; daar waren we voor gekomen, en deze verwachting werd ruim ingevuld!

Snkgrt,

Nico 

Comments