Bart Mylle Snoekbaars

Mijn top 3 voor snoekbaars

  • Bart Mylle

Onlangs werd ik door Geoffrey Leurs. Normaal gezien wordt de kunstaas top 3 per categorie gegeven. Maar eigenlijk wil ik mezelf niet zien als snoek, snoekbaars of enkel baars visser. Doordat we hoofdzakelijk werpend vissen op groot water, komen we natuurlijk deze 3 soorten bijna iedere visdag tegen, omdat het kunstaas een gemiddelde maat heeft. (+/- 14 cm).

Mijn favorieten zijn op te delen in 2 soorten, shads en een allround jerkbait.

 

Nummer 1 : de Stager of Ribstager shad van Fishkix (14 cm)

De stager of rib stager is een slanke shad van 14 cm met een kleine staart en weinig weerstand. Voor mij is het een shad die het gehele jaar door kan ingezet worden. Hiermee bedoel ik, kan perfect snel gevist worden met een iets grotere loodkop (7-14 gr) maar ook traag gevist worden met een kleinere loodkop (2-4 gr). Zowel snoekbaars, snoek als baars hebben er geen moeilijkheden mee.

In de winter vis ik het liefst traag, op ondiepe platen met een stager (loodkopje van 2 tot 4 gr). Vis je dieper tot 12 m, kan de Stager perfect gevist worden op een loodkop van 7 g, indien de weergoden natuurlijk meezitten.

In de zomer wordt de Stager hoofdzakelijk gevist op een loodkopje van 7 gr, omdat het in die periode van het jaar iets sneller mag gaan en meestal ondiep gevist zal worden.

Bij iedere combo van loodgewicht en shad komt het er altijd op neer om zo lang mogelijk het glijmoment van de shad te behouden en soms op hetzelfde moment de tallud te volgen. Zit de combo lood en shad niet juist, zal het kunstaas niet in de strike-zone van de rover gepresenteerd worden en zal er ook geen aanbeet volgen. Voor snoekbaars is dit van groter belang dan voor snoek en baars.

De Stager is in vele kleuren verkrijgbaar, de kleuren discussie ga ik niet aan, omdat dit is voor iedereen persoonlijk is.

  • ribstager @rt-baits fishkix
  • ribstager @rt-baits

Nummer 2 : de Ribbit shad van Fishkix (14cm)

Er zijn heel weinig type van shads die ik met de Ribbit kan vergelijken qua vorm, massa en weerstand. Deze shad wordt door mezelf hoofdzakelijk tijdens de winter gevist op lichte loodkoppen van 2 to 4 gr. Deze combo is ideaal om het kunstaas super traag aan te bieden in de koudste periodes van het jaar. Door de grote weerstand; veel ribbels, platte kop en een grote staart kan deze shad bijna stilhangen in het water tijdens het werpend vissen. Laat je niet misleiden omdat er geen actie in Ribbit zit tijdens het traag binnen vissen, dit maakt het in de winter nog interessanter om de rovers te verleiden. Gebruik deze shad niet om talluds te volgen, hiervoor is deze eigenlijk niet ontworpen, wil je dit toch doen dan zal je zeer zwaar moeten vissen.

  • ribbit @rt-baits
  • ribbit

Nummer 3 : De Madball (jerkbait)

De Madball is één van de vele Hybride jerkbait creaties van Danny Dillen die een killer is voor de 3 rovers. Snoek, snoekbaars en baars zijn er helemaal niet vies van.

Het is ook een Jerkbait die in de zomer iets sneller gevist kan worden en in de winter tergend traag binnen gestreeld kan worden met tussenpauzes waar de jerkbait een dodelijk suspending moment heeft. Ik moet zeggen dat dit de enige jerbait is waar ik ook zoveel snoekbaars op gevangen heb, en het dodelijk suspending moment juist boven de bodem is hier de sleutel tot succes.

 Het is een jerbait die langzaam eenvoudigweg tot een diepte van 2.5 m gevist kan worden. Vis je er wat nerveuzer mee dan kan je de jerkbait binnen vissen op 1.5 m.

 

Bij deze geef ik de stok door aan Peter de Kock

  • danny dillen madball
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.