Een Noors Avontuur

 • nico molkens noorwegen

Het is alweer een hele tijd geleden dat er nog eens een verslagje van verscheen, door allerlei andere zaken - voornamelijk werk gerelateerd - vond ik niet de tijd om wat te schrijven maar daar komt nu verandering in. Bij deze een verslagje over een vistrip die ik recent maakte naar Soroya, Noorwegen.

Het moet ergens vorig jaar geweest zijn dat ik een bericht kreeg van Marc Dillen "Hey zin om volgend jaar mee naar Soroya te gaan?We hebben een plaatsje over". Desondanks dat ik Marc toen nog niet zo goed kende werd er meteen gebeld en niet te lang getwijfeld. Molkens zou in 2018 mee gaan heilbotten. Dit was een trip die reeds lang op mijn bucketlist stond en dit was de ideale gelegenheid. Marc en Filiep, die ook meeging waren er al eerder geweest en wisten al het een en ander van deze visserij. We zouden een week bij Marc Van Roie verblijven en samen met hem vissen, toch een zeer gekende naam in deze visserij dus dit kon niet mis gaan.

 • ribbit
 • jiver

Zoals met elke visreis begon ik van dat moment uit te kijken naar deze trip en ook werden reeds de nodige voorbereidingen getroffen. Ik was er nooit eerder en ook de visserij was nieuw voor mij. Hoe ga je dan te werk...? Ik heb me bij verschillende mensen die deze visserij eerder deden geinformeerd en van daar uit mijn voorbereidingen getroffen. Peter van de winkel wist me te zeggen dat deze visserij me zou liggen en kon goede info geven met betrekking tot materiaal.

Qua materiaal viste ik met de 500 grams hengel van Fishkix. Deze werd ooit voor dit werk ontworpen. Daarop een stevige molen, in mijn geval ee Shimano Stella 10000. Een iets goedkoper model kan ook prima, zolang deze maar over een zeer goede slip beschikt. Het gevect met zo'n staldeur is echt op het scherp van de snee, en het minste mankement aan je materiaal, dus ook slip, wordt genadeloos afgestraft. Als je zo'n grote vis haakt wil je ook dat hij er uit komt!
Op de molen had ik een 0.23mm Momoi Jigline gespooled en deze voldeed prima. De visserij op zich heeft veel weg van het werpen met shads, wat we thuis ook doen op bijvoorbeeld snoekbaars. Het is dus een constant zoeken naar de juiste balans tussen : lijn, gewicht loodkop, maat en vorm van de shad, stroming en eventueel wind. De bedoeling is dat je alles zodanig uitbalanceerd zodat jij met je shad kan doet wat je wil, zweven, neerzetten,... Het is dan ook tijdens het vissen regelmatig wisselen van loodkop en shad, mar het moet gewoon juist zijn, punt. Dit betekent dus dat een zwaardere hoofdlijn ook kan, maar je zal ook zwaardere loodkoppen moeten gebruiken. Als onderlijn neem je een paar meters fluorocarbon van 80 of 100 Lbs. Deze knoop je met voorkeur met een FG knot aan je hoofdlijn, zodoende kan je de knoop zonder problemen in de ogen van de hengel draaien.

 • Filiep
 • nico molkens
 • nico molkens
 • nico molkens
 • Filiep
 • Marc Dillen
 • nico molkens
 • Nico
 • nico molkens

We visten enkel met kunstaas. Voor de gelegenheid nam ik enkele Fishkix shads mee om te testen. ik had de Stagers en Jivers in 15-18cm bij en ook de grootste maat Ribbit. Deze waren allen voor deze visserij aangepast, en iets steviger gemaakt. Op de foto's zijn de kleuren te zien dewelke ik bij had. Deze werkten prima. Daarnaast ving Marc een zeer mooie vis op de grote Rumble. Voor de montage van deze shads zie op de foto's. Ik gebruikte een jighead, waarvan ik de haakpunt afknipte. Door in de haakbocht een tandenstoker te prikken en de shad op de jighead te lijmen zat deze prima gefixeerd. Vervolgens werd een stingerlijntje aangebracht met een 1/0 extra strong Gamakatsu, een stukje 80lbs fluorocarbon, een wartel en een splitring. Deze montage werkte prima. Naast de Fishkix shads werden er ook enkele vissen gevangen op Sandeels van Savage Gear en op de alom gekende Savage Gear Cutbaits. Hier kwam wel actie op maar de visserij ermee lag me minder en was lastig met m'n lichte lijn. Deze hebben nogal zware loodkoppen. Het is maar wat je best ligt.

Qua visserij zelf was het dus jiggen met shads en steeds de juiste balans en presentatie zoeken. Wat leuk is aan heilbotten is dat je de beet vaak een eind boven de bodem krijgt. Dit kan wa gezabber zijn, gevolgd door een vastloper of evengoed een harde mokerslag, maar beide ongetwijfeld gevolgd door een flinke run, of bij een betere vis runs! Soms zolang tot de smoor uit je armen komt.We hebben heel de week prima staan vissen, desondanks dat het zeer moeilijk was. Het water was zeker 2° kouder dan normaal deze periode en had toch zijn invloed. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ons succes ook veel te maken had met de (stek)kennis en benadering van onze schipper Marc. Je kan ervoor kiezen om zelf een bootje te huren en op pad te gaan, wat goedkoper is. Echter, zeker als het de eerste keer is dat je gaat is deze kennis toch wel onmisbaar en gaat het zeker je vangsten ten goede komen.

 • koolvis
 • Filiep noorwegen
 • Marc Van Roie
 • Marc Dillen

Uiteindelijk hadden we een prachtige week met diverse mooie vissen. 3 van 20kg+, een van 35 en dan nog 50 en 55kg. Daarnaast vingen we diverse kleinere heilbotten en tal van andere soorten. Ik had 9 soorten in het totaal! Ook had ik lijn vliegenhengel meegenomen waarmee ik 's avonds nog wat van de kant ging vissen. Heerlijk vissen op kleinere koolvissen en pollakjes, maar er zat ook nog een flinke koolvis bij die ik nooit meer zal vergeten! Verder heb je tal van kleine meertjes waar je met een lichte spinhengel of vliegenhengel achter bruine forelletjes of arctic chars kan gaan. Ik loste enkele forelletjes maar Filiep ving er verscheidene met een spinhengel.

Kortom, samengevat was het een prachtig avontuur, samen met Marc en Filiep en wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar! Ik ga niet zeggen dat ik de kennis in pacht heb, maar als er mensen zijn die graag meer info willen, aarzel dan niet om me te contacteren. Fish-On!

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.