G.Loomis IMX Pro Blue 903C

  • Imx Pro Blue 903C

Toen ik het bericht kreeg dat er een nieuwe serie Loomis hengels binnen was heb ik maar eens even gebeld naar de winkel wat er allemaal bij zat. Er was van alles binnen gekomen maar een hengel in het bijzonder was wel wat voor mij, aldus Peter. De IMX Pro Blue. Ik had er wal wat over gelezen dus ik heb direct mijn werk laten vallen. “Hou hem vast ik kom direct af!”

Vanuit mijn werk kan ik er snel staan dus zonder dat ik het in de planning had staan, toch maar even naar binnen geglipt. Een uurtje later reedt de hengel met mij mee naar huis. Wat je noemt, liefde op het eerste gezicht.

Van oudsher ben ik geen voorstander van all round hengels. Dat komt omdat het vaak vlees nog vis is. In een enkel geval kan je meer dan 1 ding met een hengel maar optimaal is het vaak niet. Voor trollen, werpen met pluggen, swimbaits, spinners en spinnerbaits, jerkbaits en groot rubber heb ik steeds een specifieke hengel gebruikt. Omdat de ruimte in mijn boot beperkt is stem ik mijn hengel keuze af op het plan van de dag. Als je dan meer dan 1 ding kunt met een hengel is dat natuurlijk mooi maar een hengel die het allemaal kan is vaak een compromis en in heel veel dingen is het allemaal net niet helemaal. Die paar high end hengels die dat wel hebben liggen dan ook meestal in mijn boot.

De hengel waarvoor ik naar de winkel afgereisd ben is de IMX Pro Blue van Loomis. Een zout water baitcaster. Een zogenaamde inshore hengel. Eentje voor de kust visserij in de VS, waar deze hengel gebruikt wordt voor de striped bass, bluefish en zelfs kleine tonijntjes. Dat pleegt men te doen met kunstaas zoals wij dat voor snoek ook zouden gebruiken. Grotere shads, pluggen en divers oppervlakte kunstaas. Een hengel waar je dat mee kan vissen is ook geschikt voor onze snoeken want zoals die stripers, een neef van onze zeebaars, kunnen behoorlijke afmetingen krijgen en die bevissen ze dan ook met flink kunstaas.

Het model dat ik vast heb is 7,6 voet lang en daarmee ideaal voor het werpen van iets grotere afstanden. Toch ook weer niet te lang om vanuit je polsen je kunstaas wat extra’s mee te geven. Twitchen van pluggen bijvoorbeeld of het binnen tikken van een flinke spooks. Het eerste wat op valt is de ruime ogen bezetting. Iets te vaak zie je als je hengel opgespannen hebt en een keer kromtrekt dat er te veel ruimte tussen de ogen staat. Zolang de blank niet geraakt wordt is het goed lijkt het maar je verdeelt de krachten over de blank beter als je meer ogen op je hengel hebt staan. Ook weer niet te veel natuurlijk want dat maakt een hengel zwaar in het topdeel waardoor je inlevert op snelheid en strakheid van je hengel. De ogenzetting verraad ook al dat we hier met een zogenaamde “moderate actie” te maken hebben. Buiten over de volle lengte dus.

De ogen zijn van het type Fuji K guide en voldoende groot gekozen. Dat is prettig als je net als ik met een lange geknoopte Fluor carbon leader vist. Je draait die leader dan gewoon deels tot in je ogen op als je wil werpen, zonder tussenkomst van lompe wartels, sleeves en speldjes want dat komt je presentatie niet ten goede. Ik vertrouw die verbindingen ook niet qua sterkte. Met de huidige trend van micro guides is deze hengel gelukkig niet meegegaan. Nog een voordeel van die grotere ogen ondervind je als je in de winter tijdens vorst aan het vissen bent (vroeg in de morgen). Je hebt minder ijsafzetting in je ogen. Er is gekozen voor een goede kwaliteit kurk en dat ligt nog steeds het meest prettig in de hand vind ik zelf. Goede kurk is schaarser aan het worden dus er wordt gekeken naar andere materialen, echter is hier niet op bezuinigd. Er zit geen verkasoogje op de hengel. Persoonlijk vind ik dit geen gemis aangezien je de hengel beschadigd als je er kunstaas aan hebt hangen. Er zit onder op geen kone maar een gymball. Een rubberen dop met een kruissnede in. Die heeft voor mij geen functie maar het stoort ook niet.

Loomis heeft wel de naam taaie stokken te kunnen maken en dat is precies wat dit is. Onderin merk je dat er enorm veel body in zit en de hengel bouwt onder druk dan ook heel mooi op. Je krijgt niet snel het gevoel dat het op is als je hengel eenmaal in volle curve staat. Er zit nog veel reserve in en dat mis ik bij veel hengels tegenwoordig.

Voor wat betreft de toepassing is het model dat ik heb een alles kunner. Ik heb er kleinere snoekpluggen zoals Grandma´s mee getwitchted. Dat gaat perfect want door dat de hengel niet te hard is kunnen de pluggen mooi uitslaan. Tot een centimeter of 18 heb ik er lekker mee geworpen. Een Super Shadrap als referentie is ideaal om er mee te vissen.

Als trolstok is het ook een hele fijne hengel. De demping en de lengte maken hem geschikt voor zowel steun als hand hengel. De ondergreep kan je perfect klemmen tegen je lichaam. Door dat hij erg gevoelig is voel je je kunstaas goed lopen. Dus ook als je een keer vuil pakt voel je het.

Datzelfde kan gezegd worden voor het vissen met spinners met deze stok. De bladen van je spinner of spinnerbait voel je prima lopen en elk tikje wordt doorgegeven. Een lange handgreep is bij een spinnerhengel heel prettig. Je kan de hengel goed klemmen in je zij waardoor je minder vermoeid raakt bij het binnen draaien van spinners met grote bladen of het werken door de planten. Mijn eerste vis op deze stok ving ik op een Cowgirl Jr met dubbele bladen, maat 9. Spinners van dergelijke formaten zijn dus geen probleem.

Ik ben niet zo groot dus er mee jerkbaiten is voor mij niet zo praktisch. Ik maak meestal langere halen met mijn hengel voor de meeste jerkbaits. Als je lang bent en of wat hoger in de boot staat gaat dat ook prima. Door zijn geringe gewicht gaat dat niet tegenstaan. Zelf vis ik met een geknoopte fluor carbon leader aan deze hengel en dat vind ik niet makkelijk jerken. Vandaar dat er nog steeds een "echte" jerkbait hengel mee gaat voorzien van een stang. Wie wel met een fluor carbon leader kan vissen of wil wisselen heeft hier een deftige jerkbait stok aan. Een langere vismaat zoals Bart Mylle heeft hier bijvoorbeeld geen moeite mee. Het beetje extra lengte en de moderate actie geven voldoende demping bij een vis die nipt gehaakt zit. Ik ben gebonden aan iets kortere hengels en moet dus voorzichtiger drillen.

Rubber tenslotte vis ik er ook mee. Er is een grote gelijkenis tussen hengels waarmee je goed spinners kan vissen en rubber kan gooien. Rubber tot een cm of 25 en rond de 100 tot 125gram gooit en vist hij prima. De langere handgreep is ook hiervoor weer een uitkomst want je hebt een fijne hefboom om de worp aan te zetten.

Voor wat betreft reels kan je hierop zowel de bredere als de smallere reels kwijt. Denk aan een Abu JB of een Shimano Tranx in de maat 300. Groter kan ook nog wel. Ik heb er zowel een 5601 als een 6501 Abu op gezet omdat ik met beide reels prima kan werpen geeft het mij geen problemen. De handgreep loopt lekker over in de reelhouder waardoor die prettig in de hand ligt.

Ik vis er een 65lb lijn op, type Momoi jigline en die bevalt prima voor het zwaardere snoekwerk.

Zoals je hieruit kan opmaken een super allround stok uit het hogere segment en uitermate geschikt voor mensen die geen 20 hengels willen kopen (dat mag wel hoor!) en toch met iets deftigs aan willen komen zetten. Ik had al wel een paar snoekhengels maar ik ben toch blij dat ik deze gekocht heb....

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.