Groot water, Grote Snoek Deel 1

  • Frans Oomen

Om maar direct met de deur in huis te vallen, Nee! Maar ik haast me om erbij te zeggen dat veel grote wateren wel vaker grotere vissen opleveren. Hoe zit dat nu precies? In de komende artikelen reeks baseer ik me op een paar feiten, eigen waarnemingen en wat biologie. Zonder al te veel wetenschappelijke pretenties overigens. Het kan je helpen een water te doorgronden maar ook stekken voor de toekomst te vinden of uit te sluiten.

Dit gaat alleen over snoek want daarvoor gelden echt andere begrippen als baars en snoekbaars!

  • Frans Oomen

Polders, stadswateren

Iedereen, zeker in Nederland, groeit op met de visserij in de polders of de dorpssloten. De leerschool voor velen. Je begint daar met een vaste hengel en wat later met een werphengel. Net als vele anderen ving ik ook daar mijn eerste snoeken op polderpluggen en vooral onverzwaarde spinners. Je kon er toen redelijk wat snoeken vangen. Vissen tot een centimeter of 65, soms iets groter. Als ik zo af en toe nog eens van de kant vis in polder of stadswater vangen we nog steeds redelijk wat van dit soort vissen. Echte uitschieters hebben er bij mij nooit bij gezeten. Tot een centimeter of 90 lukte me wel maar ik beschouw dat toch wel als een grote poldervis. Mocht je daar anders over denken dan mag je me altijd contacten en kom ik graag een keertje vissen op jouw wateren. Hier en daar vang ik wel eens wat op van metervissen en zelfs echt dikke dikke meters in onze polders maar die komen doorgaans van de iets grotere vaarten in plaats van de kleine slootjes. Alsof je je gewoon door de vele kleinere vissen heen moet vissen. Vaak zit er ergens een doorsteek naar wat groter water is mijn idee. Voedsel is er doorgaans genoeg in dat soort sloten en het bestand aan snoeken is gewoon goed. Wat staat de vangst van meerdere grotere snoeken dan in de weg vraag ik me af?

  • Frans Oomen

Zweden en formaten

Plekken waar de populatie goed is vind je ook in Zweden. Snoekland nummer 1 en zeker voor de aantallen. Toch hoor je vaak dat je voor de echte grote vissen niet zo ver hoeft te rijden. Ga je in het voorjaar naar Zweden en je treft meren met redelijk wat ondieptes en groot open water dan kan het wemelen van de snoeken. Dubbele cijfers op een dag zijn eerder regel dan uitzondering als je je wateren goed uitzoekt. Ik heb er dagen gehad dat mijn vismaat en ik de tel kwijtraakte qua aantallen. Hoeveel echt grote vissen erbij zaten? Op circa 35 stuks hadden er 2 van 90+ (niet gemeten) en een vis van 1,02mt voor Frank. Stel je eens voor dat je op het Volkerak of de Randmeren de tel kwijtraakt. Wie er al eens vaker gevist heeft weet dat er dan aanzienlijk meer grotere vissen bij zitten.

Enkele van mijn Zweedse vrienden vissen eigenlijk niet eens zo graag in de periode dat wij allen daar heen trekken. Zij geven de voorkeur aan trollen in de zomer en voor het najaar het zoeken van aasvissen en die de hele dag bestoken met shads. Vooral omdat het formaat wat groter is dan wat wij in het voorjaar vangen (zij wegen de vissen en meten ze niet). IJsvissen zijn ze ook gek op trouwens. Wij vissen vooral in Zweden omdat het een perfecte invulling is van 2 maanden gesloten tijd.

Gaan we trollen op open water zoals in bepaalde delen van Zweden heel populair is dan zijn de vangsten heel anders. Minder maar vooral grotere vissen. Trollen in open water met evenredig grote pluggen of rubber levert in de zomer en in het najaar flink wat grove vissen op. We trollen dan niet echt diep maar zoeken naar die grotere pelagische vissen. In de regel leveren “schrale wateren” vaak de betere exemplaren op. Diepe bakken water zonder al te veel mooie ondieptes om te jerkbaiten. Alles onder de 10 meter mag je als ondiep beschouwen en bevissen we liever niet. Deels omdat je kunstaas gemakkelijk vastloopt op steile structuren en deels omdat er veel prooivis op open water zit. Dat werkt ook in eigen land heel goed!

Volgende week Deel 2

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.