Lough Derg… Lough of dreams!

Snoekvissen in Ierland

 • Snoekvissen in Ierland

Het is alweer een flink tijdje geleden dat ik nog eens in de pen ben gekropen om iets te schrijven voor de site. Op professioneel gebied was het even erg druk, maar nu alles terug wat stabiel wordt heb ik me voorgenomen om met regelmaat terug wat te schrijven.

Momenteel is het gesloten periode in Nederland maar dat betekent niet dat er niet gevist wordt. Ook voor de snoekvissers zoals ik zijn er voldoende alternatieven. In de gesloten periode maken dan ook vele snoekvissers een buitenlandse trip. In Scandinavië of bijvoorbeeld Ierland kan er immers gewoon gevist worden op dit moment. Maar, zo’n visreis is niet altijd een succes. Gelokt door verhalen in boekjes of van andere vissers  wordt vaak toch niet het beoogde succes gehaald. In dit verslag probeer ik wat tips te geven voor Ierland, alsook wat info rond aanpak.

 

 • Op visvakantie in Ierland

Als ik naar mezelf kijk en ook naar enkele van mijn vaste vismaten, draagt Ierland de laatste tijd toch wel wat de voorkeur weg voor een visreis. Met name op Loug Derg hebben we al verscheidene vistrips gemaakt. Ondertussen zal het een jaar of 6 geleden zijn toen we er voor het eerst gingen, maar vele trips volgden. Desondanks dat de visserij hier bij de meeste enkel beperkt is tot april/mei gezien het dan gesloten is in Nederland, heeft dit meer veel meer te bieden dan dat. Wij zelf zijn er verschillende keren in september tot begin oktober geweest, maar ook in de winter zijn er prachtige mogelijkheden. Deze visserij is bij weinigen gekend, maar dit is de uitgelezen moment om de dikste en sterkste snoeken uit het diepe te halen. De meest succesvolle manier op in deze omstandigheden aan de slag te gaan is trollen, en dat is niet iedereen zijn favoriet.  Echter, als je op deze manier heel de dag door actie kan hebben, in een periode waar het thuis ook erg taai kan zijn, is bij mij de keuze snel gemaakt. Dit is buiten seizoen en voor een mooie prijs kan je er zo maar even tussenuit… een short-fish zeg maar; wat mij alvast meer interesseert dan een short-ski!

 • snoekvissen Ierland
 • snoekvissen op Lough Derg
 • Lough Derg snoek vissen

Verder is uiteraard het voorjaar, zeg maar deze periode,  interessant. De vissen komen ondieper liggen en zijn na de paai in het opwarmende water best wel actief. Baaitjes of plantenbedden uitvissen levert nu vaak het meeste actie op.

Over de zomer kan ik weinig zeggen, dan was ik er nooit. September en oktober zijn dan weer top. Het lijkt erop dat de vissen naar de winter toe nog wat extra voedsel kunnen appreciëren. Deze periode zijn dan ook mooie vangsten te boeken. Meestal richten we dan onze pijlen op dieper water wat grenst aan plantenbedden, of waar je mooie onderwaterstructuren hebt. En diep mag diep zijn, soms vissen we over 12-15m diep water. Als je concentraties aasvis vindt, zit je goed. Is het maar hier en daar een pluk, dan loont het best om te trollen. Maar gericht aasbollen gaan afvissen werkt vaak ook prima, en dan niet zelden voor de betere vissen.

 • snoekvissen Ierland
 • snoekvissen in ierland

Qua aanpak is het niet veel anders dan hier. De stekken die je een bepaalde periode hier bevist, kan je net zo goed in Ierland gaan bevissen. Op Derg staat met zijn momenten redelijk wat stroming. Dit valt niet op gezien het zo’n groot meer is (in feite een verbreding van de Shannon rivier) maar het is er wel. Dit maakt dat je een hotspot verschillende keren op een dag kan bevissen. De vissen zijn constant in beweging, de ene moment kan een stek leeg zijn en een uur later kunnen er zo maar enkele vissen op liggen.

 • Derg Lough snoek vissen

Kunstaas is er ook niet zo heel moeilijk. Allerlei forel imitaties en kleuren blijven er gewoon goed werken, desondanks dat er zeer veel mee gevist wordt. De BBZ van spro alsook de Line Tru trout van Savage Gear werken prima! Als je mijn persoonlijke favorieten vraagt, dan zijn dit zeker shads van rond de 15cm, bv de Stager van Fishkix en dan gevist op kopjes van 14-17gr zodat je deze iets sneller kan presenteren.
Verder de medium Creepers, hybride jerks en divers voor het werpend vissen. De nieuwe Fishkix Sniper hebben we er nog niet kunnen inzetten maar deze gaat zeker ook potten breken. Ga je trollen, neem dan een grote Creeper, of pluggen tussen de 15 a 25cm dewelke je kan aanbieden tussen 3 à 6m. Voor de wintervisserij dien je iets dieper te gaan, dan neem je pluggen die je naar 6-9m diep kan krijgen, of rubber wat je zwaar monteert om deze diepte te halen. Kleuren heb ik ook enkele favorieten; zwart (zoals altijd), baars en forelkleur. Ook oranje is met zijn momenten erg goed, dit licht als het ware op in het veenkleurige water.

 • visvakantie ierland

Qua reis en verblijf zijn er tal van mogelijkheden. Wij gaan meestal via de Ferry dewelke we in Cherbourg Frankrijk nemen (+- 600km van Brussel) en die rechtstreeks op Rosslare Ierland vaart. Deze vaart overnacht, maar je kan terwijl genieten van lekker eten/drinken, en vervolgens genieten van een nachtrust in je kajuit. Het vliegtuig is ook een mogelijkheid, en dit gaat sneller. Voor een short trip is dit handiger, maar dan kan je wel je eigen boot niet meenemen wat ik jammer vind. De Ferry nemen van België naar Engeland en vervolgens naar Ierland kan ook maar aan zo’n calvarietocht begin ik liever niet. Gegarandeerd ben je choco als je aankomt! Qua locatie zijn we steeds bij of via Fisherman gegaan. Een gekke Hollander, maar zijn zaakjes zijn steeds prima op orde, en hij zorgt ervoor dat je een prima verblijf hebt, en dat je je nergens zorgen hoeft over te maken. Verblijven kan in zijn eigen B&B http://www.fisherman.nl/intro.html of hij kan ook in een van de vele lokale vakantieparken een huis voor je regelen. Vaak heb je dan een mega huis met alle comfort voor niet al te veel geld, zeker als je deelt met enkele vismaten. Zelf iets zoeken kan natuurlijk ook. Als iemand graag tips heeft, contacteer me maar via Facebook of zo, en ik zal je vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Ondertussen kennen we er wat adresjes, ook voor eten en pubs. Hoewel we die laatste normaal niet frequenteren Wink.  Het is wel de plaats waar je de locals ontmoet, en zo hebben we al heel wat vrienden opgedaan daar over de jaren. Allemaal open, toffe en vriendelijke mensen, die je vaak van goede tips kunnen voorzien.

 • Irish pub

Als je info over het water zelf zoekt, kan je thuis al veel opsteken als je de online kaarten van Navionics bekijkt. Je kan er zeer gedetailleerd inzoomen, en zo de interessante stekken thuis van achter je laptop ontdekken. Dit is trouwens gratis, en deze tool gebruik ik ook veel voor de visserij in Nederland: https://webapp.navionics.com/#boating@6&key=kgrwHks%7DY  gewoon even naar de gepaste locatie scrollen, inzoomen en klaar!

Wedstrijd!

Ook vind er jaarlijks een wedstrijd plaats. Deze heeft door omstandigheden al verschillende namen gedragen en noemt vanaf dit jaar Predatorbattle Ireland. Dit is een wedstrijd in een gekend concept waar je naast 4 snoeken ook 3 baarzen en een forel dient te vangen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 25 boten, en dit maakt het een gezellig gebeuren waarbij je –ook als niet local- een reële kans maakt op de hoofdprijs; een mooie Alumacraft boot op een Pega trailer. Daarnaast zijn er ook tal van andere mooie prijzen zoals enkele zeer interessante visreizen. Franske mijn ‘Hollandse’ maat en ikzelf zullen voor hengelsport De Kock terug deelnemen dit jaar in september. Het zou mooi zijn moesten er nog enkele Belgische teams deelnemen!  Als er geïnteresseerden zijn, laat gerust wat weten, we willen jullie graag mee op pad helpen. Meer info kan je vinden op http://www.predatorbattle.ie/welcome/   Fun gegarandeerd, en naast de wedstrijd kan je er ook een mooi reisje van maken.
 • Ierland snoek vissen
 • Op visvakantie in Ierland

Zoals je wellicht merkt zijn wij intussen volledig verknocht aan Ierland. Waarom… dat is moeilijk te zeggen. Als voor de aantallen gaat maak je meer kans in bijvoorbeeld Zweden, maar dit weegt bij ons niet op tegen de kwaliteit van de sterke Ierse snoeken. De power dat deze vissen in zich hebben is werkelijk ongekend. Het ongerepte en brute van dit land, in combinatie met de vriendelijke mensen en gezellige pubs maken het alleen maar interessanter! Ik zou zeggen: als je op zoek bent naar een interessante visreis als snoekvisser, geef het eens een kans!

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.