Najaars Baarzen

  • najaars zeebaars

Vanmorgen stond er weer een baars sessie op planning met maatje Johan en wel aan het strand. De afgelopen perioden hebben we vele uren doorgebracht aan de Oosterschelde als aan de Westerschelde met geweldige resultaten. Sessies van meer dan 50 vissen de man waren geen uitzondering. Er zat en zit op het moment dat ik dit verslag schrijf nog steeds massa’s zeebaars. ”Helaas” is deze wel van kleinere afmeting en dan spreek ik over vissen  tussen de 25 en 35 cm welke met het juiste materiaal een prachtige sport kunnen zijn. Ze storten zich zonder te twijfelen vol  overgave op je kunstaas wat dus na een aantal vissen dus compleet gesloopt is. Af en toe kwam er wel een maatse vis tussen door, maar deze hadden weinig kans tussen deze mini baarsjes.

Enfin, s’morgens richting Johan gereden ,de spullen overgeladen en zoals gewoonlijk pas in de auto beslist waar het moest gaan gebeuren. De Windguru gaf weinig wind dus er waren meerdere opties mogelijk.

Gekozen voor een stek waar ik ieder najaar met enige regelmaat grove baars heb weten te strikken. We hadden al besloten om het deze morgen eens met oppervlakte pluggen te gaan proberen. Toen we na een flinke duinwandeling aankwamen op de stek was ’t nog donker en in mijn ogen niet het juiste moment om te gaan starten met de pluggen. Niet dat deze niet in te zetten zijn in het donker, want hebben hier echter al meerdere malen leuk mee gevangen ,maar daar we meer vertrouwen hebben met de twister hier maar mee gestart. Na twee worpen was het al direct “bingo”. Een flinke dreun op m’n top wat resulteerde in een gierende slip. Ik kwam er al snel achter dat m’n slip te los stond na de vangsten van al die kleine baarsje ,dus voorzichtig deze wat vaster gezet. Na een “gevecht” van 6 minuutjes melde zich een prachtige baars van dik over de 60cm.

  • zeebaars najaar
  • najaar kunstaas zeebaars

Deze vis vergreep zich aan een twister van Art-Baids, welke we vorig jaar al uitvoerig hadden getest en welke  op de een of andere manier een grote aantrekkingskracht heeft op de  grotere baarzen. Dit viel me ook al op de Oosterschelde op! Na wat “kiekjes” te hebben gemaakt mocht ze terug. Na een korte stilte was het ditmaal Johan die met een kromme “stok” stond. Het was ditmaal een hoge 50-tiger maar wederom een prachtige vis .

  • op zeebaars vissen in het najaar

Inmiddels was het wat lichter geworden en werden de twisters verruild voor pluggen. Johan had z’n shad hengel verruild voor een plughengel, de Abler s3 van Fishkix. Direct bij z’n eerste worp een gigantische kolk onder z’n plug maar om een of andere reden twijfelde de vis .Wat hier precies de reden van is zal altijd gissen blijven. Na het uitblijven van de beten maar eens gewisseld van pluggen. Ik had nog wat Franse pluggen waar ik goede berichten over had gelezen maar zelf nog geen succes mee had gehad dus vond ik het een mooie gelegenheid deze door Johan te laten testen. Wat er daarna gebeurde is moeilijk te beschrijven, maar praktisch iedere worp resulteerde in een aanbeet met als resultaat een dikke baars. Diverse 60+ vissen vergrepen zich aan onze hardbaits, met als bonus een mooie 70+ voor Johan.

  • zeebaars vissen vanaf de kant

Een prachtige actie heeft deze hengel trouwens. Inmiddels hadden we al 9 dikke vissen geland en was ik onze 10e vis aan het binnen drillen waarna  ik een vervelend geluid hoorde dat werd veroorzaakt door een brekende hengeltop van ondergetekende. Ik zal jullie verder onthouden van wat er daarna gezegd is, maar gelukkig hadden we nog een reserve hengel ter beschikking. Na deze te hebben opgetuigd zag ik vanuit m’n ooghoek alweer een kromme hengel. Snel zelf weer ingegooid en na 10 meter binnen vissen kwam er een bek bovenwater die meer op een emmer leek en m’n plug van de oppervlakte wegzoog. Na de eerste run dacht ik de vis onder controle te hebben maar na 5 seconde rust nam hij of zij een run van zeker 80 meter zonder te vertragen ,sterker nog ze bleef maar versnellen. Na een tweetal seconde voelde ik  dat de vis langs stenen zwom  wat resulteerde in lijnbeuk. Na de lijn te hebben binnen gedraaid bleek dat er maar 15 cm van m’n 47/100 fluor voorslag af was. Als hoofdlijn gevist met de 8 Braided PE lijn van Momoi. Ik heb door de jaren heen met allerlei soorten  gevist ,maar tot op heden komt er niets in de buurt van deze lijnen. Rond, glad, soepel en belangrijker nog slijtvast. Na een jaar vissen ( soms 3 tot 4 keer in de week) blijft deze lijn zijn goede eigenschappen behouden. Terug komend op onze vissessie inmiddels maar gestopt daar het al aardig druk werd met badgasten. Dit was in ieder geval een ochtend die de boeken ingaat als “zeldzaam”. Op naar de volgende sessie.

Met vriendelijke visgroeten ,Dennis van Egeraat.

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.