Op zalm vissen in IJsland.

  • In Ijsland op zalmvissen

Als 50 jaar fervente zee- en vliegvisser, kreeg ik van mijn zoon een “vaderdag”-cadeautje. Hij zou met mij naar IJsland willen op zalm vissen in de East Rang Á rivier. Ons volledig verblijf, inclusief huur van alle materiaal, werd geregeld door LAX Á Angling club. East Rangá is zowat de beste zalmrivier van IJsland. Zij ligt in het zuiden tussen Hella en Hvolsvollur, ongeveer 70 min rijden van Reykjavik. De rivier is nummer 1 of 2 de laatste 10 jaar in IJsland in het aantal gevangen zalmen. Wij visten wadend met dubbelhandige vliegenhengels en er werd voor ons een uitzondering gemaakt om ook de spinhengel te gebruiken want ik zag enkele Japanners met spinhengels en lepels erop binnenkomen en ik gaf dit als reden op dat ik dat ook wel wilde proberen. De rivier bestaat uit 8 beats over 22 km met zeer gevarieerd water 20 tot +/- 80 meter breed en water tot kniehoogte langzaam stromend tot 3 meter diep snelstromend. De Hekla, legendarische vulkaan is niet veraf en geeft een geweldig uitzicht. Temperatuur tussen 12 à 15 °c, maar kan variëren van 5 naar 25°. Het weer is zeer onstabiel, in 24 uur kan het 3 à 4 keer van zonneschijn veranderen naar storm en stortbuien met rukwinden. TVG in Brussel-Zuid om in Parijs aan te komen rond 18u waar mijn zoon (ook geweldige vliegvisser die in Genève woont) me opwachtte. Metro naar vliegveld Orly, vertrek om 00.15u, 3 uur vliegen en 2 uur tijdsverschil met aankomst 00.45u en het meest bizarre bij aankomst … gewoon daglicht!!! Wij werden opgehaald en naar een Bed & Breakfast gebracht voor de nacht in Keflavik, een 20 minuten rijden. Onze privé-taxi was er om half 11 en iets vóór 12u arriveerden we in onze lodge.  
De eigenaar (met helikopter) kwam ons verwelkomen. Dan eerst kennismaken met onze gids die ons opwachtte, ieder naar zijn eigen kamer om uit te pakken en na een geweldig middagmaal meteen waadpak aan, de auto in en naar de rivier. Er wordt elke dag gevist van 7u tot 13u en van  16 tot 22u.Eerst wat bekomen van een niet alledaags zicht, alles en overal lava die soms licht begroeid is, de andere kant van de rivier, in onze normen, zéér ver en nogal wat stroming. De gids legde ons uit waar en hoe we wel en niet konden gaan staan in het water en naar wat we vooral moesten kijken.
Eerst goed evenwicht zoeken in dit toch sneller stromend water dan op het eerste zicht, dan enkele worpen (was weer wat geleden en dubbelhandig doe je ook weer niet elke dag) met een verzwaarde lijn en mijn zelfgemaakte Sunray Shadow tube-fly van een 10cm lang, zo een 25 à 35 meter ver, laten meedrijven en langzaam binnenhalen en wij belandden “in de vissershemel!!

  • vliegvissen op zalm in Ijsland

Lang wachten was het niet want om 20.35u was het raak! Kromme hengel, ratelende reel die zowat 60 meter moest prijsgeven aan iemand die zich “zomaar” niet liet binnenhalen. Mijne “moteur” begon serieus wat te versnellen … !!! 

  • zalm vissen met de vlieg op Ijsland

Een 20 minuten later kon onze gids een 82cm gespierde mannelijke zalm landen!
Zoonlief had ook een geweldige beet gehad maar na een 20-tal meter loste de vis  en riep hij met zijn Genèves accent: “ça me fait chier” !!!! Te begrijpen, hé!Om 22 uur richting lodge, douchen, aperitiefje en aan tafel. Geweldig lekkere en specifieke IJslandse keuken met eigen Chef. Met enkele gasten aan tafel, Argentijnen, een Nederlander (natuurlijk), 4 Japanners en een Fransman die elk hun verhaal deden. Spannend en info opdoen voor morgen. Rond 0.30u eindelijk in bed, want het was een eerste, wel halve, maar toch vermoeiende dag geweest.
05.30u wekker, douche, IJslands ontbijt, weer speciaal en zéér lekker, auto voor de deur en op weg naar beat number ONE. Daar was veel te verwachten, zei de gids, en inderdaad, ’s avonds voor Sven, mijn zoon, een teller van 3 stuks tussen de 85 en 92 cm, ikzelf ook nog drie tussen de 82 en 87 cm.
De volgende dag naar een andere plaats, want elke gast vist, naargelang de duur van verblijf in meerder beats. In Beat 8, een langzaam stromend maar 80 meter breed water konden wij toch ieder enkele zeeforellen van 42 à 44 cm aan de  haak slaan, die werden teruggezet, en ieder verschalkte toch nog 1 zalm.

  • visvakantie Ijsland
  • In Ijsland op visvakantie

Volgende dag naar beat 5, moeilijk en zeer snelstromend water. Hier stelde ik voor om eens een shad te proberen met spinhengel. Peter De Kock leerde me in een snoekbaarsworkshop welke kleuren er op bepaalde ogenblikken konden gebruikt worden. Dit heb ik in combinatie met mijn kennis van jaren zeebaarsvissen toch enkele uren uitgeprobeerd. Het weer was ons niet goed gezind maar in de namiddag was het raak!!!
Mijn lichtgrijze shad met roze buik kon ook mijn 6de zalm van bijna 7 kilo verleiden!

  • In Ijsland op visvakantie
  • zalm vissen op vakantie in Ijsland
  • visgids Ijsland

Sven had ondertussen zijn 3de zalm binnengehaald uit het ijskoude, en hier weer snelstromend water, op ongeveer 2 meter diepte. Na meer dan een half uur opnieuw reelgeratel en weer binnendraaien, had Sven wéér beet en was Norry, onze gids, weer een welgekome hulp. De pauze die toen volgde was welkom !!
De laatste voormiddag was het harde wind en stortregen en in volle concentratie en nog vlug een “laatste” worp in de East Rangá want er bleven nog enkele uren over vóór onze vlucht huiswaarts, gebeurde er dit …

  • vis ongelukje in Ijsland

...naar de plaatselijke kliniek waar deze triple hook met een kleine chirurgische ingreep verwijderd werd.

Voilà, 3 volle en 2 halve dagen vissen met resultaat 10 zalmen tussen 79 en de 91cm en alles werd met mijn Sunray Shadow tube-fly en Peter’s shad gevangen en dat doet uiteraard nog MEER plezier dan de gewone gekochte streamers die je daar in elke hengelsportwinkel kan kopen (en zéér duur!!).

  • visvergunning zalm vissen Ijsland

Na elke visdag werden de vangsten zorgvuldig genoteerd. Foto genomen op de derde dag.
Eind goed, al goed. Van Reykjavik naar Parijs, Sven naar Genève, ik met de TGV naar Brussel en de trein naar Sint-Truiden.Doodmoe (want, nog eens, het wordt daar dusNIET donker gedurende heel de tijd dat je daar vist en slaapt) maar WAT EEN BELEVENIS !!!!!! en onze zalmen werden ons, professioneel verpakt, opgestuurd en elk 10 kilo verse “gerookte” IJslandse zalm.
Geïnteresseerden kunnen hier de nodige info vinden : www.lax-a.net/iceland/fishing-iceland/east-ranga.html  of mij een mailtje doen johan.onclinx@telenet.be

Tight lines !!

Wil je me nog iets vragen in verband met dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.