Poldersnoeken

Polderen!

 • snoeken in de polder

Normaalgesproken is het vissen in de polder zo wat een back-up plan voor mij. De dagen dat het weer te slecht is duik ik vaak in de polder; ongeacht het weer kan je er altijd terecht. Echter, enkele keren per seizoen neem ik gewoon een hengeltje vast en ga een dagje in de polder struinen. De poldervisserij op snoek is bij momenten veel te mooi om enkel maar als back-up plan te dienen!

 • polder-snoekstekken

Zou het wat worden; dat was wel de vraag. Het is intussen eind oktober, en enkele dagen geleden was het nog 20°C, de dag dat ik naar de polder ga heeft het ’s morgens gevroren. De eerste échte koude dag. Deze omslag in het weer deed me verwachten dat ik weinig actie zou zien, maar niets was minder waar.

 • snoeken in de polder (2)

Het schemert nog als ik mijn eerste worp plaats. Een mooie duiker vlak langs de baan waar ik de auto geparkeerd heb is het actieterrein. Doordat er bij momenten redelijk wat stroming is in deze polder ontstaat voor die duiker –waar het water tussen geperst wordt bij wat stroming- een wat dieper stuk. Ik kan niet zien of het water al dan niet stroomt omdat het nog niet licht genoeg is, maar ik ken de stek, en werp langs een hoekje dat ingeval van stroming wat in de luwte ligt. De derde worp die ik maak krijg ik een vinnige aanbeet, maar haak de vis helaas niet. In de schemer zie ik een flinke kolk uitdeinen. Snel actie is een goed teken, maar een vis lossen is niet zo goed.

 • poldersnoeken vissen
 • poldersnoeken vangen
 • poldersnoeken

Dit was zowat het verhaal van de dag. Met regelmaat had ik actie, maar ik miste veel vissen. De actie die ik had was ditmaal enkel op kleine jerbaitjes, type glider. Onbegrijpelijk dat je daar zo veel vissen op mist, maar het was toch zo. Tot vervelens toe controleerde ik of de haken scherp waren, en dit was zeker het geval. Pak maar eens een jerk die aan een lijn bengelt in je handen, gegarandeerd heb je een haak in je vel, en toch slagen die snoeken er in om zich telkens met overgave op je kunstaas te storten om het vervolgens zonder meer uit te spuwen! Desondanks dat ik veel vissen miste had ik aan het eind van de dag toch nog 8 snoeken, en daar zaten er best enkele flinke tussen. Voor die grote snoeken uit de polder heb ik eindeloos respect. Het zijn werkelijk waar de koningen van de slootjes, ze staan aan de top van de voedselketen; niet is voor hen veilig.

 • polder snoeken

Maeriaal

In de polder vissen vind ik zo mooi, omdat je gewoon no nonsens kan vissen. Geen hoop materiaal meezeulen, maar gewoon een hengeltje in de hand, een tasje om je nek, wat proviand in je zak en klaar. Verder leg ik een reservehengel in de wagen, voor het geval er iets danig moest mislopen, dan kan je nog altijd verder vissen. Qua hengel heb ik een St.Croix Legend Tournament. Voor het poldervissen is dit natuurlijk geen zware pook; het is een ‘Slop n’frog’, een hengeltje uit de Bass Series, van 7 voet lengte. Licht, strak en ideaal van lengte voor de polder. Langer vind ik niet handig om te werpen onder overhangende bomen, en korter is niet handig als je wat hoger boven het water staat, en het is ook minder leuk om een vis de drillen. 

 • snoeken polder

Met dit hengeltje kan ik zowel swimbaitjes, rubber aasjes, spinners als jerkbaitjes mee vissen. Hierop heb ik een kleine reel, ik gebruik hiervoor een Abu Record 41 (ronde reel) maar ook een platte reel voldoet prima. Het is maar wat je best in de hand ligt. Op die reel komt een dyneema lijntje van 0,20 a 0,25mm. Dunner hoeft niet; voor aanbeten maakt het nagenoeg geen verschil, en het is een voordeel als je eens in de struiken gooit of als je vasthangt. Verder nog een onderlijntje en je bent klaar. Mono titanium in 70lbs is prima voor de polder, maar geplastificeerd sevenstrand van 28lbs kan ook. Dit laatste is iets goedkoper, maar je zal het ook sneller moeten vervangen.

 • polder snoek vissen

In het tasje dat ik meeneem zit een tang, schaartje en kniptang. Een pocket cameraatje en één doosje kunstaas. Wat hierin zit is geen geheim, en samen te vatten met ‘niet veel, maar divers’. Na een tijdje weet je wel wat je moet meenemen naar de polder. Toch moet je enkele verschillende dingen meenemen, want de ene keer vang je op een swimbaitje, de andere keer op een jerkbait of rubber.

 • snoeken vangen in de polder

Wat ik altijd bijheb in de polder:

 • Swimbaitje;, de kleine Illex Freddy en de Illex Mikey
 • Rubber: medium toadjes, kleinste creepertjes en saltshaker (loodkopjes 5-7gr)
 • Kleine drijvende jerkbaitjes; vb de kleine Busterjerk of de Rapala Glidin’Rap
 • Pluggen,de Mann’s Minus1 en de Shakespeare Big S.
 • Enkele onverzwaarde spinners en spinnerbaits.
 • Niet in een categorie onder te brengen; maar zeker niet vergeten: de Diver Frog van River to Sea.
 • polder visstekken

Je ziet het, écht niet veel, maar hier kan ik wel elke omstandigheden in de polder de baas. Neem ook zeker enkele reserve onderlijnen mee en er kan je niets gebeuren. Het is ook wel best dat je, als je een dag door de polder gaat struinen, niet te veel bijhebt. Na enkele uren stappen begint alles nogal fel door te wegen! Eten kan je meestal in de wagen laten, zelden stap je een hele dag weg van de wagen. Wat ik wel doe is aan de wagen ’s morgens zeker iets te eten en drinken, en vervolgens neem ik wat kleins mee op zak, bv suikerwafels of zo. Zodoende kan je ongehinderd de natuur intrekken en vollop genieten. Bij voorkeur met wat harde snoek actie…

 

Snkgrt,

Nico

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.