Snoekvissen herfst

Snoekparadijs

  • mijn snoek paradijs

Zeevissen is mijn ding. Doch de wind speelt ons, bootjesvissers, regelmatig parten. Gelukkig heb ik dan een leuk alternatief in mijn achtertuin. Mijn privé snoekparadijs.
Een vijver van enkele hectaren met een leuk snoekbestand.

Als de bladeren vallen en de nachten kouder worden, dan weet je dat de mooiste snoekmaanden van het jaar daar zijn.
Het water koelt af en wordt op een tijdspanne van enkele dagen veel helderder.
De aasvis ziet hierdoor de snoek beter komen en dus wordt het moeilijker jagen voor deze groene rover. Raakt de snoek hierdoor lichtjes gefrustreerd of voelt hij de winter naderen en wil hij nog snel een extra vetlaagje opbouwen? Ik weet het niet.

  • snoek-vissen-in-de-herfst

Feit is wel dat elk jaar rond deze tijd de snoek superactief wordt en er geweldige vangsten mogelijk zijn. Maar dan moet je wel op het juiste moment aan de vijver staan.
De snoeken lijken als het ware af te spreken om gedurende welbepaalde korte periodes op een dag, in blok te beginnen jagen. Dergelijke periodes duren meestal een uur of minder.
Meestal heb je in het najaar twee van die periodes op een dag.
Sta je net dan te vissen, dan zijn vangsten van 8 tot 10 snoeken op een uur heus geen uitzondering. Maar kom je tussen 2 periodes in, dan vang je niets. Heel bizar.
Ook is er niet echt een lijn te trekken wanneer die periodes vallen. Meestal valt de eerste periode net na het aanbreken van de dag. In de winter is dat rond 9 uur.
Een tweede periode valt dan meestal in de late namiddag.
Krijg je beet dan weet je dat er een eetperiode aangebroken is. Dan zie je op verschillende plaatsen activiteit van kleine visjes die opgejaagd door de snoek uit het water springen.
Niet dralen maar vissen is dan de boodschap.

  • snoekvissen-in-de-herfst

Heb je een donkere dag en breekt dan plots toch de zon door, dan is de kans groot dat de snoek ook actief zal worden. De kleine vissen komen dan boven zwemmen om nog een beetje te genieten van de laatste zonnewarmte en blijkbaar is dit een voldoende prikkel voor de snoek om te beginnen jagen.
Felle kleuren zijn nu niet aan de orde. Baarskleur, olijfgroen en donkere kleuren   zijn prima. Firetiger, fluoroze of felgele pluggen laat je nu beter thuis.
Neem je pluggen niet te klein. De snoeken jagen fel. En op een operatie zitten we niet te wachten. Mijn ervaring is ook dat je best de plug rustig kan binnenvissen. Het snel binnenvissen of twitchen heeft in mijn ogen op dit ogenblik  zelfs een negatief effect.
Pluggen staan bij mij nu op één. De pareltjes van Rapala zijn onovertroffen. De X-rap met zijn rustige waggelende gang of de J-11 en J13 met hun uitslaand staartstuk zijn mijn favorieten. 

  • snoeken in de herfst

Gaan we naar Nieuwjaar toe, dan vis ik nog trager. Dus hoe kouder het water, hoe trager ik vis. Dan durf ik wel eens een shad met een miniloodkop in mijn spelt te hangen. Zorg vooral dat je loodkop net zwaar genoeg is om de shad de juiste beweging mee te geven. Maar zeker niet zwaarder. Dan lift ik de shad telkens van de bodem en laat hem vervolgens terug afzinken.
Houd hierbij telkens je draad in het oog. Meestal zie je de beten aan je gevlochten draad. Op het punt waar de draad onder water verdwijnt, zie je de aanbeten meetsal ruim voordat je ze voelt. Onverwijld aanslaan is dan het advies.

  • herfst-snoek

Als je gaat snoeken, neem dan een goede tang mee.
Zorg dat als je een vis uit het water tilt, je er steeds volledige controle over hebt. Ondersteun grotere exemplaren. En indien mogelijk, onthaak de vis steeds  in het water. Kleinere snoeken kan je meestal gewoon van de haak schudden.
En nog een laatste tip, druk de weerhaken van je dreggen plat. Het onthaken gaat zo veel makkelijker en je zal er heus geen vis minder door vangen. Wij hebben trouwens onder vrienden de afspraak dat als je de vis goed gezien hebt, je deze mag meetellen op je vanglijst. Alles in het belang van de vis.
Wees zuinig op de snoeken. Ze zijn kwetsbaar. 

Wat hier staat is geen algemene wijsheid. Dit zijn ervaringen die ik op mijn snoekwater heb opgedaan. Maar misschien kan iemand van jullie er op een dag zijn voordeel mee doen. Succes.

 

Vang ze.

Mark

Heb je nog een vraag over dit artikel?
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.